GeekCon III. Beszámoló

Hat hónappal ezelőtt, egy igazi érzelmi hullámvasútra csücsültünk fel a GeekCon kicsiny csapatával. A GeekCon I.-et(ami egy börzeként működött), elszántan egy rendezvénnyé akartuk fejleszteni. Mindössze 1 év alatt eljutottunk arra a szintre, hogy egy egésznapos programmal szolgáljunk a látogatóknak.

Na de, milyen is volt az első rendezvényünk.

Kezdjük az elején.

November 17.-én, a kis csipet-csapat elindult este 18.00-kor berendezni a másnapi helyszínt. Mindent berendeztünk, megérkeztek a konzolosok egy része, ők is előkészültek és már csak a másnapi utolsó simítások vártak ránk, na meg persze a rendezvény.

Másnap reggelre az esőzések miatt a tornaterem beázott… Nagyon gyorsan megkellett bontanunk a terem rendet, ezért volt olyan árus, aki kikerült a folyosó előterébe. Egész gyorsan túllendűltünk ezen, a csapat a toppon volt, nem fogott vissza minket semmi.

Minden árus szerencsésen megérkezett, időre kipakoltak és kezdődhetett is a beengedés. Hatalmas sor kígyózott. 35 perc alatt engedtünk be több száz embert, mivel a jegyértékesítéshez nagyobb csoportot mozgósítottunk a bejáratban!

Mindenki az Artist Alley és a GeekMarket felé vette az irányt! 60db asztallal büszkélkedhetünk, amit 40 különböző tematikájú árus töltött meg. Így büszkén mondjuk azt, hogy velünk hasonló szintű egyik rendezvénynek sincs ekkora felhozatala.

 

Volt nálunk Star Wars, Transformers, G.I.joe, Power Ranger, egyedi 3D nyomtatott termékek, kézműves termékek, pólók, szobrok, Lego, képregény, könyvek, plüssök, PoP figurák és még nap estig sorolhatnánk mennyi minden. Helyet kapnak nálunk a bögrék, kulcstartók, kisseb ajándék tárgyak is, mivel sokszor az emberek nem csak maguknak vásárolnak, így erre is gondolni kell.

Sokan írták, hogy több anime tematikájú dologra is szükség volna. Ez a rendezvény nem a japán kultúrára épül. Nyugati vonalat képviselük, így, ha valaki kifejezetten ezt a tematikát keresi, akkor készülnie kell arra, hogy nálunk ez kissebb mennyiségben található meg. Programok terén is igyekszünk belecsempészni ezt a vonalat, de ettől nagyobb mértékben nem tervezünk hajlani ennek az irányultságnak az ágai felé.

Imádtuk és mások is nagyon kedvelték az animés cosplayereket is, biztosak vagyunk benne, hogy itt is megtalálják a hangulatot és a nekik való tárgyakat, azok a látogatók akik ezt a vonalat kedvelik. Az anime/manga/japán vonalat az erre irányuló boltok és artistok szolgáltatták.

Mangát a Nagymama padlásánál találhattak, a manga kedvelők szép számban! Emellett a Fantasgard és a Kohaku Shop, illetve a Dustbunny csapata is szuper felhozatalt nyújtott Animék terén. Artistjaink közül is említenék néhányat: Pastel Cure Craft, Miyaou Art, Akio stb… Náluk szintén erre irányuló kitűzőket, füzeteket, matricákat találhattak a vendégek. Sőt láttunk kifejezettem olyan apukát, aki a kislányával időzött soraik között és számos dolgot vásárlotak 1-1 Artist-tól.

Közönség kedvence díjat is elnyerte, a csak és kizárólag nálunk árusító HeroMaker csapata, ismét szebbnél szebb 3D nyomtatott termékekkel készültek, szinte majdnem minden fronton. Volt nálunk Star Wars sisak, Predator sisak, Terminátor relikvia, filmek filmkockái gyönyörű keretben eredetiséget igazoló papírral, Dc/Marvel szobrok is, igazán gyűjtöknek való felhozatal volt! Star Wars fronton erős felhozatalt hozott, Sentinel Joe és társa Attila. Könyvek terén több árusunk is volt, képregények terén Dave vonzotta a legtöbb embert a visszajelzések szerint. Írók is jelen voltak a rendezvényen, például a sokak által ismert Fekete Dani is, aki újdonsággal érkezett hozzánk, amivel a rajongói táborát lepte meg!

Funko Pop-okból Andrásék is odatették magukat, hiszen limitált kiadású Pop-okat lehetett nálunk találni. Jelen volt nálunk a Bonellitől származó Fumetti olasz képregényekkel foglalkozó kiadó is.

Transformers és Power Rangers tematikában Ferenc is nagyon szuper dolgokat hozott. Többen megálltak asztaluknál és úgy ahogy a G.I.joe-s asztalnál is felidézték gyermekkorukat az idősebb generáció. Voltak akik mesélték csillogó szemekkel gyermekeiknek, hogy ezek a figurák régen mennyit jelentettek nekik és mennyire nagy élmény volt ezekkel játszani, csereberélni. Igazán szívmelengető volt ezt hallgatni.

Leírnánk nektek minden egyes árusunkat, de őket tényleg élőben érdemes látni, hiszen az emberek nagy része csodálva lépett ki, mind a 2 GeekMarket-es termünkből (A következő rendezvényre pedig még inkább készülünk, tegyetek ti is így!).

Evezzünk kicsit a programok felé. Kezdjük a kissebb teremmel. GeekPlay teremnek nevezzük a feladatához mérten, hiszen itt kapott helyet, a konzol terem. Nagyjából 25db konzolunk volt, vegyesen. A Retro vonalat Daniék míg a modern vonalat a PixelColony biztosította. A srácok nagyon tapasztaltak voltak mind a kettő csapat részéről, a videójáték versenyt is lebonyolították profi módon. Úgy láttuk a közösség is nagyon elégedett volt velük, beszélgettek, együtt játszottak, iszonyatosan jó hangulat volt a teremben.

Apukák a gyerekeikkel játszottak az ő idejükben megjelent retro konzolokon, a fiatalok pedig a szülőknek mutogatták a modern konzolok rejtelmeit. Nagyon családias volt az egész, ahogy a szülők- szülőkkel társalogva emlegették a régebbi korok izgalmait idéző játékokat.

Azonban a GeekPlay terem nem volt ám ennyivel le tudva. Jelen volt Magyarország 2. legnagyobb Minecraft szerverével büszkélkedő WoodCraft-os srácok is akik szintén nagyon profik voltak. Szerencsekereket hoztak magukkal, előadást tartottak, a gyerekek imádták őket. Ezen felül egy konzol és különböző videójátékokat árusító bolt is jelen volt a teremben. Ebben a teremben még egy kis színpad is volt, ahol kvízek és előadások mentek mindenféle videójátékos témában.

GeekShow

Mivel a börze részével már elég tapasztaltak vagyunk, így mondanunk sem kell, hogy a Marketing feladatok ellátása mellett a legnagyobb kihívás a GeekShow volt. Minden programot sem tudunk nektek felsorolni, de igyekeztünk a legváltozatosabb programokat nyújtani.

Star Wars fronton Rixon, míg a filmes mozis teamatikában a Culture Geeks jeleskedett. Fiatal feltröekvő youtube-os srácok a Marvel tematikában tartottak előadást,amit a Pókember Karanténban című kis 30 perces fan filmjük zárt le. A színház terem tele volt, a fiúk óriási vas tapsot kaptak a film vetítés végén. Libabőr futott végig rajtunk annyira jó volt látni azt, hogy a közösség ilyen támogató!

A Szamuráj bemutató is igazán impozáns volt, szintén teltházas teremmel, az emberek már a lépcsőn ültek.

A cosplay rejtelmeibe is bevezetett minket Arconir.

Ha már cosplay, akkor természetesen verseny is volt 22 db versenyzővel.

Előfordultak kissebb-nagyob hibák a kiejtésben egy-egy furmányos nevezetű animével kapcsolatosan, aminek igyekeztünk utána nézni,
de hát… holtáig tanul az ember.

Páran említették azt is, hogy 1-2 konferáló nem volt a toppon. Úgy gondoljuk, hogy akik ezt még nem csinálták, elképzelésük sincs arról,
hogy ez mekkora feladat. Kiállni több száz ember elé és nem elég az, ha csak felolvasol egy papírról hanem még szórakoztatni is kell őket. Következő rendezvényen fix konferálóink lesznek, így ezzel ezt a problémát is elsimítjuk.

Természetesen a köszöntőt, a kvízeket , a tombolát és a búcsúzót továbbra is a szervező konferálja.

Az egyik legtöbb kritikát a kvíz kapta. Kevés volt a kérdés. Mivel mi sem tudtuk, hogy ez mennyi időt vesz igénybe és nagyon szoros volt a program lista így 4db kérdéssel készültünk, amit az első tematikus kvíz lezajlása után már láttuk is, hogy kevés lesz, de nem volt mit tenni. Az ajándékok tetszettek az embereknek, tematikusan voltak a kvízekhez igazítva. A márciusi rendezvényre megnöveltük a kvízek
számát, még több ajándékkal karöltve. A tombola nyeremények számát is 10-ről 20-ra növeljük. Idén jóval nagyobb értékű dolgokkal
készülünk nektek!

A tombola ára, úgy ahogy a belépő ára is változatlan marad! Voltak előadók akik sajnos nem tartották magukat a megbeszélt
időponthoz, túl hamar jöttek le esetleg túl sokáig maradtak fennt, ebből is volt kissebb- nagyobb csúszás, de mindenről igyekeztünk
tájékoztatni a nézőket. Igyekszünk ezen is még csiszolni.

Összességében egy szuper napot zártunk, elég sokan maradtak a végéig. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek!

Zárásként beszéljünk kicsit a büféről. Mivel egésznapos rendezvény, így igyekeztünk étellel is szolgálni. Az Fmk büfében hetekkel előre jeleztük, hogy minimum 1000 emberrel számolni kell és legyen felkészültek. Sajnos úgy nézett ki, hogy az információ nem igazán jutott el a kellő helyre.

Erre egyébként valamilyen szinten számítottunk így egy amerikai hot-
dogos csapatot hívtunk, akik egésznap szorgosan szolgálták ki az embereket. Sokan írták, hogy nem kedvelik a hot-dogot és a kinti Fmk büfé pedig semmit sem ért. Sajnos korlátozottak a helyek. A közelben a Kitsune étterem, szemben a benzinkút is nyitva volt, így aki itt nem találta meg a száj ízének megfelelő étel választékot, tudott a közelben
is ételforrást találni.

Meghívhatnánk nagyobb burgereseket, akik hatalmas burger választékkal rendelkeznek, de ők nem az 1-2 ezer forintos áron fognak mozogni, amit viszont nem biztos, hogy mindenki kifizetne a belépő ár és a bennt elköltött forintok után, erre is gondolnunk kell.

Igyekeztünk olyan ételt keresni ami elég népszerű, ezért esett a hot-dogra a választás. Szerencsére ezt csak 1-2 ember találta
negatívumnak, sok embernél láttam, hogy eszik a hot-dogot és meg vannak ezzel az árral elégedve.

Szavazást is indítottunk az oldalon, ahol írták a Sushi lehetőséget is. A Sushival 1-2 rendezvénynek már meggyűlt a baja, nehézkes a tárolása, illetve a halat sem kedveli minden ember, így ezt most nem terveznénk a rendezvény részévé tenni.

Természetesen a büfé részleg sem fog maradni úgy, ahogy eddig volt. Új rendhagyó ötlettel álltunk elő reméljük, sikerül is a megvalósítás ez már csak a helyszíni adottságoktól fog függeni.

Zárásként még szeretnénk megköszönni mindenkinek aki támogatott minket a részvételével, a rengeteg megosztást, a pozitív kedves szavakat és a sok észrevételt amit a helyszínen megosztottatok velünk! Nagyon jól éreztük mi is magunkat, sok új embert és barátot ismertünk meg! Nagyon jó kapcsolatokat sikerüt kiépíteni, ezáltal márciusban még nagyobb újdonságokkal és meglepetésekkel készülünk nektek!

A weboldal nyújtotta lehetőségekért pedig köszönettel tartozunk Török Robinak a  weboldal szerkesztőnknek és dizájnerünknek!

Hamarosan találkozunk!