Cosplayverseny Szabályzat

Kérjük figyelmesen olvasd el a verseny szabályzatot mielőtt a jelentkezésedet kitöltenéd!

Szabályzat

Kérjük figyelmesen olvasd el a verseny szabályzatot mielőtt a
jelentkezésedet kitöltenéd! Jelentkezéshez szükséges űrlapot itt a weboldalon keresztül  éred el!

A cosplay versenyzők mentesülnek a sorban állás alól, illetve nem kell belépőjegyet váltani! A segítőknek kötelező a jegyváltás, amit szintén a helyszínen vagy elővételesen március 11.-ig megvásárolhattok!

A jelentkezés akkor válik érvényessé, ha a szervezők emailben értesítenek téged. Minden egyéb információt emailben fogsz megkapni. (Helyszín, időpont, érkezés, öltözők, előzsűri stb..)

A jelentkezést nem érdemes az utolsó pillantra hagyni, ugyanis minden képet hanganyagot stb.. ellenőrzünk. Ha valami nem stimmel emailben értesítünk róla.

Craftmanship és performance kategóriában nincs lehetőség több emberrel való fellépésre. Idén egyenlőre mind 2 kategóriában egyéni díjazások lesznek.

A csatolandó fájlokat nevezzétek el, hiszen ha sokan jelentkeztek nehogy kavarodás legyen. Ékezeteket ne használj! Helyette kisbetűket alkalmazz és a szóköz helyett aláhúzást részesítsd előnyben pl.: Kovács Etelka helyett → kovacs_etelka

A későbbiekben olvasni fogtok a Craftmanship kategóriáról amit idén is veterán és újonc kategóriára szedtünk. Ezt csak akkor fogjuk tudni betartani, ha megfelelő jelentkező szám fog összegyűlni mind a 2 kategóriában. Ha nincs megfelelő jelentkező
szám a kategória elkülönítésére, változni fog a díjazás ( A későbbiekben olvashattok róla).

Jelentkezési határidő lejárt!

2023. Március 10!!!

Még

 • 00 Napod van

Alap információk

Polgári nevedet add meg illetve egy olyan email címet amit rendszeresen használsz, illetve könnyedén elérhetünk téged. Gmail alapú email címet ajánlunk mivel más email fiókokkal amik nem Gmail alapúak voltak (yahoo, citromail, freemail stb)  előfordult már, hogy elvesztek az emailek nem érkezett meg időben stb… Ha más email formátumot választasz mint a Gmail, nem tudjuk garantálni a jelentkezésed elfogadását, az esetben ha nem kapjuk meg az üzeneteidet.

Cosplayes neved mellé ha különleges kiejtése van, zárójelben leírhatod a pontos kiejtését.

1. Regisztrációs adatok

A karakter bemutatás során törekedj arra, hogy csak a lényeget írd le. Ebből és a későbbiekben kitölthető felkonferáló szövegből lesz vegyítve a bemutatásod. ( Ez akkor nagyon fontos ha Original karaktert választasz)

2. Fájlok

Figyelmesen olvasd el a fájlokra vonatkozó leírásokat. Ha nem megfelelő minőségben töltesz fel képeket az – az előadásod rovására is mehet. Minnél tisztább és szebb minőségű a kép, annál jobb lesz a kivetítés során a minőség. A képekre tilos bármilyen filtert vagy szinezést használni!

1920*1080 az ajánlott minőség.

Túl nagy a fájl mérete? Ezen a weboldalon képeidet könnyedén tömörítheted miközben a képeid minősége nem romlik:

Lehetőséged  van  Google drive-on megosztani linken keresztül.

Természetesen ez nem kötelező, ha neked megfelel egyesével is feltöltheted a képeket de mindenképp nevezd el őket!!

Craftmanship 90 másodperc

Performance 120 másodperc

Fontos, hogy az időkorlátot pontosan be kell tartani! Ha ezt átléped, kizárunk a versenyből!

Zene / Előadás háttér

A zenét szintén tudod csatolni, vagy drive linken kereztül megosztani.

Több lehetőséged is van.: Fontos tudni, videó- kép és hanganyagok között nem tudunk váltani. Neked kell azt megvágnod ha szeretnél képet és hang anyagot is az előadásod során.

Az előadás alatt lehetséges, hogy képeket vetítsünk ki pl.: hátteret és az alatt szóljon a zene ( 1 db háttér 1db zenével, nem tudunk váltogatni a képek és zenék között. Neked kell megvágni, ha több képet, hátteret vagy zenét szeretnél). Ügyelj az időkorlátra!

Videóanyag

Ha te egy szerkesztett videó anyaggal készülsz a megadott időlimitet betartva, arra is van lehetőséged, viszont ezt csak Goggle Drive-os feltöltéssel tudod nekünk eljutattni, az űrlapunk nem tud nagy fájlt továbbítani. Az űrlap alján lesz lehetőséged Google Drive-os linket megosztani. 
Ne felejsd el beállítani a hozzáférést a Google Driveban.

3. Verseny segédlet

A konferálói segédlettel te döntöd el miként történjen a fel konferálásod.

Az egyéb kéréseknél kérhetsz bármilyen olyan segéd eszközt ami a rendelkezésünkre áll. Értek itt asztalt, mikrofon állványt stb. Ezt mind jóvá kell hagynunk így erről is emailben fogunk téged értesíteni.

A technikai kérésnél fontos, hogy minnél pontosabban fogalmazz. Mivel itt nem lesz próba se semmilyen lehetőséged arra, hogy ezt elpróbáljuk így ez a legfontosabb az egészben. Írd le pontosan, hogy mikor milyen fényre van szükséged. Percre – másodpercre pontosan!

Mutatom a jó példát: Szeretném ha 1.02-nél piros fény lenne 1.09-ig VAGY Szeretném ha az egész előadásom alatt kék fény lenne a színpadon.

Ha semmilyen techniai kérésed nincs, akkor egy automatikus megvilágítást fogsz kapni. Ha te elkezded leírni hogy a pörgős résznél dobjunk be egy villogást azt nem tudjuk teljesíteni érthető okokból.

Verseny menete

Miután beérkezett a kitöltött dokumentum nekünk, kapsz egy emailt, amiben a további információkat megkapod! Olvasd el figyelmesen, hiszen benne lesz az is mikorra kell elkészülnöd, és a szinpadhoz állnod, illetve a bírák hány órakor fognak téged előzsűrizni. Ha elkésel és nem jelensz meg időben, senki nem fog keresgélni téged (ez automatikus kizárást jelent).  A sorrendet szigorúan be tartjuk.

Miért fontos az előzsűrizés?

Azért fontos, hogy a bírák ne csak a színpadon lássanak titeket, illetve képek alapján, valamint néhány mondatban ti magatok is hozzájárulhattok a részletek bemutatásában. Nyugi a bírák nem harapnak, kifejezetten jó hangulatról számoltak be a tavalyi versenyzők! Blokkokban fogtok megjelenni a bírák előtt.

Az előző versenyen mindenki türelmesen várta a sorát, de mivel sok versenyző volt, így majdnem egy fél napot a háttérben töltötték (Szervezési hiba miatt történt ez, sajnos ezzel nem számoltunk, de idén ezt is javítjuk!).

Ezt idén úgy küszöböljük ki, hogy mindenkit időpont szerint blokkokban fogunk behívni, hogy ne kelljen annyit várnia mindenkinek egy helyen. A blokkokat az emailben fogjuk nektek pontosítani a március 11.-ig!

Két kategóriára szedtük a Craftmanship versenyt. Veterán és Újonc. Ezt azért láttuk szükségesnek, mivel sokszor versenyeznek olyan előadók is más rendezvényeken, akik már többször nyertek, rutinosabbak, mint újonc társaik. Ezért a veteránokat elkülönítjük az újoncoktól (ez akkor áll fennt ha megfelelő jeletkezési számot érünk el. Erről is fogtok tájékoztatást kapni).

Ki számít veteránnak és újoncnak?

Veterán kategóriába akkor tartozol ha már több, mint

 •   10 alkalommal versenyeztél különböző rendezvényeken craftmanship kategóriában

Akkor is a veteránok közé fogunk téged sorolni,

 • ha a választott cosplayeddel bármilyen kategóriában díjaztak már téged más rendezvényen.

Ha kevesebb, mint 10 alkalommal versenyztél Craftmasnhip kategóriában, de már nyertél a választott kosztümöddel akkor is a VETERÁN kategóriába tartozol.

(Kérünk téged, hogy legyél becsületes mikor választod a jelentkezési kategóriádat, több rendezvénnyel is partnerségben állunk így figyeljük, hogy a verseny jelentkezés során mindenki a neki megfelelő kategóriában versenyezzen. Ha úgy gondoljuk te egy másik kategórába tartozol, jelezni fogjuk feléd)

Újonc kategóriába akkor tartozol, ha az előző bekezdésben olvasottaknak te nem felelsz meg.

Miszerint:

 • Kevesebb, mint 10 alkalommal versenyeztél ebben a kategóriában
 • Nem díjazták még a választott kosztümödet semmilyen rendezvényen ( PlayIT, Comic Con, MondoCon Fantasy Expo, HungaroCon stb..)

Fontos tudni, ha te már versenyeztél a választott kosztümöddel, de nem értél el semmilyen helyezést és kevesebb, mint 10 alkalommal versenyeztél akkor te szintén az újonc kategóriába tartozol!

A zsűri a jelentkezések és a verseny előtti szemle során figyelembe fogja venni a választott kosztümödet, így lehetőségük van arra, hogy téged a veteránok avagy az újoncok közé soroljanak ezáltal megváltozhat a kategóriába való besorolásod, ha ők azt úgy látják jónak.

Mit várunk el tőled a kategóriád alapján?

Craftmanship:

A nevéből adódóan ez azt jelenti, hogy a te művészi kreativitásodra vagyunk kíváncsiak. A kategóriából adódóan minden kiegészítőt, ruhát és egyéb látvány elemet te készítesz. Kizáró ok ha valamit készen megrendelsz egy másik platformról (a cipő kivétel ezek alól). Természetesen ez nem jelenti azt hogy nem kérhetsz segítséget senkitől, viszont ezt akkor elemenként tüntesd fel valamilyen formában. A te dolgod az, hogy minnél pontosabban készítsd el a választott karakter ruháját és kiegészítőit.

További tudni valók a Craftmanship kategóriáról:

Szabadon választott zenére kell felvonulni, amit te magad vágsz meg hang vagy/és képanyaggal.

Ehhez a kategóriához nem kell beszélni így mikrofont nem biztosítunk.

Mit vesznek figyelembe a bírák:

 • Mennyire vagy élethű mása az adott karakternek
 • Technikai megoldások a cosplay készítése során
 • Kivitelezés
 • Összkép
 • Referencia képekkel való hasonlóság
 • Minden részletet elkészítettél-e
 • Ne feledd, nem a jelmez mérete hanem a minősége számít!

Performance kategória:

Kicsit változnak a szabályok a 2023-as idényre. A Performance kategóriát, csak akkor tekinti meg a zsűri, ha van kiegészítőd amit te magad készítettél. (Fegyver, cipő, ruha darab) Az ici-pici részleteket ez alól kivétel. (mini hajcsat, cipzár, zokni, alá öltözet és minden olyan elem ami nem szembetűnően fontos az adott karaktert nézve!) A performance során az előadásodon és a kosztümön is lesz a hangsúly. Fontos, hogy minden egyes olyan dolgot amit rendelsz vagy te készítesz tüntesd fel bármilyen formában! Az sem baj ha semmit nem te készítettél a cosplayen viszont fontos, hogy méretben passzoljon rád ergó elengedhetetlen, hogy igazítást kelljen rajta végezned ( vagy te egy nagyon szerencsés ember vagy). Plussz pont ha a választott krakterhez készítettél is valamit. (ékszer, paróka beállítás, fegyver, egyéb kiegészítő) Igyekezz ezt is valamilyen formában nekünk feltüntetni! pl: a készítés menetének rövid leírásánál.

A fő hangsúly viszont az előadás módon lesz. Mindenképpen törekedj arra, hogy a karakter megformálására fektesd a hangsúlyt. Beszélj és/vagy mozogj úgy mint a választott karakter. Folyamatosan a karaktert kell alakítanod, így akár egy adott jelenetet is előadhatsz. Kérhetsz mikrofont is ha szeretnél beszélni, de ez nem kötelező.

Mit vesznek figyelembe a bírák:

 • Mennyire tudod tökéletesen megformálni az adott karaktert
 • Karakter részletei meg találhatóak-e rajtad
 • Előadás mód, szinpadiasság
 • Készítettél-e esetleg te magad bármit a karakterhez és ha igen akkor azok mennyire részletesek/látványosak
 • Mennyire érzed magad otthonosan a színpadon
 • Ne feledd itt is érvényes az, hogy nem a méret hanem a minőség a lényeg

Ha bármi kérdésed akad esetleg észrevételed, ne felejtsd el felénk jelezni a geekconhungary@gmail.com email címen. Ha a cosplay versennyel kapcsolatos jelentkezés miatt írnál nekünk, mindenképp tüntesd fel a polgári illetve a cosplayes neved és a karaktered nevét is biztos ami biztos alapon!

Díjazás:

Craftmanship:

1 db helyezett a veterán

és

1db helyezett az újonc kategóriában

(ha nincs megfelelő létszám a veterán és az újonc kategória létrehozására akkor 1 db helyezés lesz a Craftmanship kategórián belül és bővül a díjazás a zsűri kedvence kategóriával)

Performance:

1 db helyezett a Legjobb Előadás kategóriában

+1 Új helyezés :
Közönség kedvenc kategória

(A díjazások rendezvényről rendezvényre változni és nőni fognak. Mivel másodjára kerül megrendezésre a Cosplayverseny így egyel több díjat osztunk ki idén tehát 4db díjazásra kerül sor.)

Craft és egyéni Performance kategória győztesei pénzjutalomban is részesülnek, az ajándékok mellett!